Cum alegem cazarea

Planificarea unei vacanțe nu implică doar alegerea locului și a mijlocului de transport, ci și a cazării. Există mai multe platforme prin care putem sa ne alegem o cazare. De asemenea, sunt mai multe aspecte de luat în seamă atunci când vrem să găsim locul perfect.

Unde ne alegem cazarea?

Alegerea locului cazării este foarte importantă deoarece de acolo veți pleca în fiecare zi. Astfel, sfatul nostru este să găsești un apartament cât mai aproape de centrul orașului pentru a evita folosirea mijloacelor de trasport în comun. Mai bine mai plătești o diferență de maxim 50 euro la cazare decât să dai banii aceia pe transport. Mai mult, transportul în comun implică orare fixe și locuri speciale de unde trebuie să luați autobuzul, metroul etc. Este mult mai bine să poți să ajungi pe jos mai ales că ideea este să vezi cât mai multe locuri, nu subteranul.

De exemplu, noi am stat în Roma la Vatican Inn Suites. Este o locație foarte aproape de Vatican, dar destul de departe de Colloseum. Pentru noi a fost în regulă, doar că durerea de picioare a fost prezentă zilnic. Sau Andrada a ales acest apartament prin airbnb care se găsește foarte aproape de Fontana di Trevi.

Pe de altă parte, în Florența am stat într-un apartament găsit pe airbnb care a fost fix lângă catedrala Santa Maria Del Fiore.

Sau în sudul Italiei am ales Leece pentru a ne fi cât mai ușor să ne deplasăm cu mașina în celelalte locații pe care le-am vizitat.

Uneori, ne mai hotărâm și asupra unor locații mai extravagante, cum a fost Riad Yasmine în Marrakech. A fost un loc de vis, pe care sigur nu îl vom uita prea curând și unde ne-am întoarce oricând.

Ce site folosim?

Noi folosim două platforme booking și airbnbSunt foarte ușor de folosit și este nevoie doar de un card de credit prin care se face plata. La booking există opțiunea să plătești la destinație, la airbnb nu. La airbnb, banii sunt blocați pe card și dupa check-out vor fi retrași. De asemenea, foarte multă atenție la schimbul valutar; de multe ori prețul afișat pe airbnb a fost mai mic decât banii retrași de pe card. Acest lucru se întâmplă deoarece banca percepe alt curs valutar, nu cel de pe airbnb.

Pe booking sunt foarte multe hoteluri, pe când pe airbnb oamenii își pun casele la dispoziție. Există opțiunea de a avea casa doar pentru tine, să stai cu proprietarul  sau să stai cu altcineva în cameră. Noi alegem mereu opțiunea să stăm singuri în casă, considerentul cel mai important fiind igiena.

Când vrem să găsim o cazare, mai întâi căutăm pe booking. Acolo prețurile sunt în general mai mari decât pe airbnb, dar mereu poți să ai suprize și să găsești o super-ofertă. A fost cazul nostru când am plecat la Roma sau Leece. 🙂 Apoi, căutăm pe airbnb și în general găsim ceea ce ne dorim.

Totuși, este mult mai avantajos să alegi o cazare prin booking dacă vei sta doar o noapte.

Cum alegem un apartament ok?

Niciodată nu ai de unde să știi ce găsești când ajungi la locație. Experiențele noastre au fost foarte variate. În Atena am fost dezamăgiți de curățenie. În Budapesta am fost uimiți de tot: era curat, nou și chic (aici).

Astfel, noi ne bazăm pe poze și pe comentariile celorlalți. Da, stăm și le citim pe toate și ne hotărâm ce ne deranjează. Spre exemplu, iarna nu este o problemă că nu există aer condiționat sau că nu merge. Mereu renunțăm când scrie ceva în neregulă despre curățenie; din punctul nostru de vedere este cea mai importantă.

În comentarii veți descoperi mereu lucrurile interesante. Despre apartamentul din Florența am aflat că sunt de urcat vreo 100 de scări și nu există lift. Sau despre cel din Atena că în baie este mucegai pe tavan (nu mai era acolo când am ajuns noi).

Ce să ne atragă atenția?

Mereu când alegi o cazare citește descrierea. Vei observa acolo că poate ți se va cere taxa de curățenie (cleaning fee) sau taxa de stațiune sau taxă de parcare. Taxa de stațiune se plătește pentru fiecare persoană pe noapte și intră în bugetul primăriei. În Italia se percepe doar pentru primele 5 nopți de cazare. Unde există, este cerută la toate hotelurile. În schimb, prin airbnb ni s-a cerut o singură dată, la Florența.

De asemenea, mereu să fii foarte atent la politica de check-in și check-out. Prin airbnb se percep unele taxe destul de mari pentru late check-in și late check-out. Spre exemplu, un apartament în Veneția are o taxă de late check-in de 40 euro. Am mai întâlnit această taxă și în Leece unde era ceva mai ieftină, 20 euro.

În Malta scria exact câți metri pătrați are camera, astfel încât nu am avut surprize când am ajuns acolo. Știam că vom avea o camera mică, de 12 metri pătrați și ne-am adaptat la condiția asta.

Astea au fost sfaturile noastre despre alegerea cazării. Ce platforme folosești? Ai de împărtăși experiențe fericite sau mai puțin fericite?

  • Dorina

    Pentru cazare folosesc intotdeauna booking sau agentia de turism si nu am dat gres niciodata :). Airbnb nu am incercat inca.

    • Ioana

      Nu am mers niciodată cu agenţia de turism, mereu ne-am făcut singuri vacanţele. Și airbnb ne-a ajutat tot timpul. Preţuri bune și nu am avut surprize neplăcute până acum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.