castelul peles

Castelul Peleș

Cine nu a auzit de Castelul Peleș și de arhitectura sa neogotică și neo – renascentistă care impresionează turiștii străini, dar și români veniți să îl viziteze. Construit la Sinaia  la dorința Regelui Carol I, castelul este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă te afli pe Valea Prahovei.

Cum ajungem la Castelul Peleș?

Din punctul meu de vedere, cel mai ușor este cu trenul din București până la Sinaia deoarece durează o oră jumătate și nu pierzi timpul în trafic. În general aleg să merg cu Softrans pentru că pot să îmi fac rezervare de pe site și este mereu aer condiționat. De asemena, este valabilă gratuitatea pentru studenți la această companie, iar pentru adulți este mai ieftin, 25 RON.

Apoi, din gară poți să mergi cu taxi, ceea ce nu recomand din cauza prețurilor exagerate. Sau poți să mergi pe jos deoarece este o plimbare de 30 de minute. Nu am găsit să existe vreun autobuz sau o cursă specială de la gară până la Castelul Peleș.

Cât costă?

Intrarea la Castelul Peleș se face doar cu ghid. Biletul pentru adulți costă 30 RON pentru parter și 60 RON dacă vrei să vizitezi și etajul întâi. Pentru elevi, studenți și pensionari există reduceri. Spre exemplu, elevii și studenții plătesc 15 RON pentru turul complet.

Scurt istoric

Castelul își are numele de la un curs de apă din apropiere. Construirea sa a fost comandată de Regele Carol I, piatra de temelie punându-se în anul în 1873. Castelul Peleș a fost complet terminat în 1914, devenind reședința de vară a familiei regale. Pe lâng această utilizare, la castel s-a întrunit Consiliul de Coroană din 1914 când s-a hotărât neutralitatea României în primul război mondial. De asemenea, castelul a primit vizita lui Franz Joseph, împăratul Austro – Ungariei, care s-a declarat impresionat de frumusețile zonei.

În perioada comunistă, castelul Peleș a intrat în proprietatea statului, cu toate că Regele Carol I îl construise din banii personali. Castelul a fost un timp deschis publicului, însă în 1975 soții Ceaușescu au hotărât să îl închidă. După revoluția din 1989, castelul a fost redeschis publicului. În 2007, a fost retrocedat familiei regale, proprietarii de drept ai domeniului. Famila regală deține terenul și proprietate, iar obiectele de arta din castel aparțin statului. Astfel 90% din profitul rămas din vânzarea biletelor ii revine statului, iar restul familiei regale.

Ce vizităm?

Castelul Peleș are 160 de camere și a fost primul din Europa cu lift și curent electric. Se vizitează numeroase camere și coridoare secrete. Sălile sunt decorate cu diferite obiecte de mobilier primite cadou sau confecționate special pentru aceastea. De asemenea, vei vedea lustre și oglinzi din Murano sau Veneția și vitralii din Austria și Elveția.

targ traditional castel peles

Târg obiecte tradiționale 

catelul peles fatada

catelul peles fatada

catelul peles fatada

catelul peles fatada

castelul peles curte interioara

catelul peles fatada

peles

catelul peles vedere

 

 

 • Dorina

  Frumos castel :).

 • Mirela

  Ai conceput foarte frumos acest articol :) Am vizitat castelul Peles cu multi ani in urma, dar tu m-ai convins sa-l vizitez din nou :) Felicitari!

  • Andrada Andrada

   Mulțumesc frumos! Ne bucurăm că iți plac articolele noastre!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.