lacul bled si barcile

Lacul Bled

Lectură de 4 minute
Slovenia este o țară care ne-a surprins plăcut din toate punctele de vedere. Este un loc verde, cu oameni calzi și cu o grămadă de aventuri de încercat. Astfel, dacă plănuiești să vizitezi Slovenia, nu trebuie să ratezi lacul Bled. Lacul este situat aproape de parcul național Triglav, în Alpii Iulieni. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Slovenia și un punct turist extrem de cunoscut.

Haide să îți povestesc ce poți să faci la Bled!

Cum ajungi din Ljubljana

Poți ajunge la lacul Bled cu autobuzul, cu mașina sau cu trenul. Eu îți recomand să mergi atât cu autobuzul cât și cu trenul. Drumul durează una – două ore.

Dacă vrei să iei autobuzul din Ljubljana, îți recomand să îți cumperi bilet cu o zi înainte pentru că s-ar putea să nu mai găsești loc. Autobuzul se ia din gară. Biletul costă 16 euro dus – întors. Stația de autobuz din Bled se află foarte aproape de lac. Îți recomand să nu aștepți până la ultima stație din cauza traficului și să te plimbi puțin prin Bled.

Cu trenul  poți să mergi până la Lesce Bled sau Jezero Bled. Noi am mers până la Lesce Bled și de acolo am parcurs 4 kilometrii pe jos. Biletul a fost 5 euro. Am ajuns la concluzia că mai bine mergeam la Jezero Bled deoarece este mai aproape. Biletul până aici costă 7 euro. Îți sugerez să faci o călătorie cu trenul pentru a te bucura de peisajul pitoresc.

Cu mașina ajungi pe autostradă din Ljubljana. Traficul este foarte aglomerat, așa că trezește-te de dimineață. În Bled va trebui să plătești parcarea. Am văzut că prețurile sunt între 5 și 10 euro pe zi.

lacul bled

Apusul la lacul Bled

apus la lacul bled

Activități la lacul Bled

Ar trebui să îți petreci vreo două – trei zile pentru a putea să te bucuri de toate activitățile. Poți să înoți, să vizitezi castele, să te plimbi, să mergi cu bicicleta, să faci trasee montane. Le voi lua pe rând pentru a îți oferi mai multe detalii.

stand up padding pe lacul bled

Stand up paddle pe lacul Bled

Plajă și înot

Lacul Bled are o plajă special amenajată. Plaja Grajska este aproape de castelul Bled. Aici ai șezlonguri și tobogane pentru copii. Spațiul de scăldat este împrejmuit astfel încât să nu fie nimeni deranjat de bărci sau alte ambarcațiuni. Intrarea este între 4 și 7 euro depinde cât timp vrei să petreci acolo.

Sunt și zone neamenajate unde foarte mulți oameni făceau baie și plajă, dar nu îți recomand să apelezi la ele. Sunt peste tot semne că scăldatul este interzis. Astfel, ești pasibil de a fi amendat în orice moment. Mai mult, sunt multe ambarcațiuni în jur care ar putea să te accidenteze.

oameni inotand in lacul bled

Cu bicicleta

Sunt destul de multe puncte de închiriere de biciclete în Bled. Aceștia îți oferă și cască și lanț. Dacă vrei să găsești un preț cât mai mic, cel mai bine este să iei de la începutul stațiunii. Prețurile variau între 10 și 12 euro pentru o zi întreagă. Ca punct sigur de închirieri, îți sugerez centrul de informare turistică.

După ce ai închiriat bicicleta, poți să te plimbi în jurul lacului Bled sau să pleci în alte locații. Va fi destul de dificil să te plimbi în jurul lacului deoarece sunt mulți turiști care nu îți vor acorda prioritate. Dacă vrei să afli traseele pe care să le urmezi, consultă acest site.

Cu barca

Fie că ai de gând sau nu să vizitezi insula din mijlocul lacului Bled, trebuie  să te plimbi cu barca. Doar în acest mod te vei putea bucura de frumusețea locului. Sunt mai multe puncte de închiriere a bărcilor. Prețul variază de 10 la 12 euro pe oră pentru o barcă de trei persoane. Pentru o barcă de patru persoane, prețul ajunge și la 15 euro.

De asemenea, poți încerca și experiența cu o barcă Pletna. Cel care vâslește are o tehnică specială care se folosește doar acolo. O călătorie dus întors cu acest tip de barcă este 8 euro.

Toate bărcile sunt cu vâsle. La lacul Bled nu se folosesc bărci cu motor pentru a se evita poluarea fonică.

barca specifica de la lacul bled, pletna

barca pletna si castelul bled

Bărci Pletna

Insula Bled

Pentru a ajunge aici poți să închiriezi o barcă sau să alegi barca Pletna.

O dată ajuns pe insulă, poți să vizitezi biserica și turnul bisericii. Prețul întreg este 6 euro, iar cel pentru studenți 4 euro.  Biserica nu este foarte impresionantă, dar trebuie să tragi de trei ori clopotul. Se zice că ți se îndeplinește o dorință. Urcarea în turn este ușoară, iar priveliștea este minunată.

insula bled de la departare

insula bled

Castelul Bled

Noi nu am fost în castel. Am urcat doar pentru a vedea priveliștea. Nu am intrat deoarece am citit mai multe păreri conform cărora nu merită. Este un tourist trap pentru că în vizitare sunt incluse și două magazine de suveniruri. Prețul este de 10 euro. Dacă ai fost, aștept părerea ta despre castel.

castelul bled

Drumeție lacul Bled – Vintgar

După ce ne-am plimbat în jurul lacului, am vâslit puțin, am hotărât să facem o drumeție până la Vintgar. Aici găsești drumul pe care l-am urmat. Traseul este foarte frumos, trecând prin sate slovene tradiționale. Cel mai mult mi-a plăcut Zasip. Drumul la întoarce are o porțiune prin pădure.

satul zasip in drumul spre lacul bled

Satul Zasip

la vintgar

raul vintgar

La Vintgar am plătit 5 euro pentru a intra pe podurile de lângă râu. Podurile s-au terminat la cascada Sum.

cascada sum

Cascada Sum

Voi ați călătorit în Slovenia sau la lacul Bled? Ce v-a impresionat? Ce alte activități ați făcut?

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.