apus in ljubljana

Ljubljana

Lectură de 3 minute

Ljubljana, capitala Sloveniei, este un oraș verde. Plin de copaci și de parcuri – păduri, Ljubljana a fost aleasă capitala verde a Uniunii Europene în 2016. Pe lângă asta, orașul este plin de istorie. Poți vedea mărturii ale ocupației imperiului Austro – Ungar și a comuniștilor. Mai mult, orașul a fost locuit încă din Antichitate.

Informații utile

Ljubljana este oraș mic cu aproximativ 300.000 de locuitori. Astfel, nu există metrou, ci doar autobuze. Nu vei avea nevoie de mijloace de transport în comun pentru că poți vizita tot centrul vechi la pas. Altă variantă ar fi să închiriezi o bicicletă. Orașul este plin de piste pentru bicicliști, iar mașinile sunt destul de puține.

prin ljubljana cu bicicleta

Prețurile la cazare sunt acceptabile. Cel mai bine ar fi să îți iei cazare aproape de centru. Prețurile per total sunt mici în Slovenia. De exemplu, o cafea costă aproximativ 1,10 euro. O masă pentru două persoane este 20 – 25 euro.

Ljubljana are o viață de noapte foarte activă. Există tot felul de activități, inclusiv pub crawls.

Dacă vrei să faci cumpărături, ai grijă că magazinele se închid devreme, între șapte și opt seara. De asemenea, unele cafenele se închid între ora două și trei. Astfel, dacă ai poftă de o prăjitură sau de un wurst, nu mai aștepta.

Sunt peste tot în oraș puncte de informare turistică. Aici vei găsi reviste despre Ljubljana și despre locurile pe care le poți vizita. Mai mult, slovenii au făcut foarte multe ghiduri pentru a-ți fi mai ușor să le vizitezi țara. De exemplu, ghidul camping-urilor sau ghidul traseelor montane sau pentru biciclete.

Ljubljana card

Ca orice oraș civilizat din Europa, Ljubljana are un card. Cu acest card poți vizita majoritatea obiectivelor turistice sau poți închiria o bicicletă. Cardul costă 25 euro pentru 24 de ore, 30 euro pentru 48 de ore sau 35 euro pentru 72 de ore.

Dacă ai de gând să vizitezi mai multe muzee din oraș, îți recomand să achiziționezi acest card. Este cea mai bună variantă. De asemenea, vizitarea Ljubljana pe bicicletă este o idee minunată.

pe strazile din ljubljana

plimbare prin ljubljana

la pas prin ljubljana

Ljubljana la pas

Centrul vechi al orașului este complet pietonal. Astfel, te poți plimba pe străduțele înguste, pe malurile râului Ljubljanica.

Noi am început explorarea orașului de la teatrul de păpuși. Am ajuns apoi la podul dragonilor. Acest pod este emblema Ljubljanei, fiind construit între 1900 și 1901. Mergând dinspre podul dragonilor spre podul triplu, vei trece pe lângă un târg de produse tradiționale. Îți recomand să încerci biscuiții. Sunt delicioși.

podul dragonilor ljubljana

Podul dragonilor

Inima orașului se află la podul triplu. A fost construit de arhitectul Joze Plecnik. Acesta a ajutat la construcția unei mari părți din Ljubljana, fiind foarte iubit de sloveni. Aici vei vedea o biserică roz situată în piața Preseren. Intrarea la biserică este gratuită.

podul triplu din ljubljana

Podul triplu și piața Preseren

Drumul nostru a continuat spre piața congresului. Aici vei observa clădirea academiei de muzică și universității din Ljubljana.

academia de muzica

Piața congresului

Alt loc pe care nu trebuie să îl ratezi este catedrala St. Jakoba.

catedrala st jakoba

Catedrala St. Jakoba

ljubljanica

prin ljubljana

Castelul Ljubljana

Castelul ce domină priveliștea din Ljubljana a fost prima oară construit în Antichitate. Acum este o fortăreață medievală simbol al orașului. Poți ajunge la castel pe jos sau cu funicularul. Îți recomand să nu iei funicularul pentru a te bucura de parcul care înconjoară castelul. Biletul pentru castel costă 7,5 euro, iar redus este 5,2 euro. Cu funicularul inclus, biletul este 10 euro respectiv 7 euro.

Intrarea în curtea castelului este gratis. Biletul este pentru două muzee, urcarea în turnul castelului și un tur virtual al castelului. Muzeele vizitate au fost cel de istorie și cel al păpușilor.

interiorul castelului ljubljana

Curtea interioară a castelului Ljubljana

turnul castelului

Turnul castelului Ljubljana

Muzeul de istorie te ajută să înțelegi istoria țării într-un mod interactiv. Mi-a plăcut foarte mult aici. Organizatorii au reușit să facă o expoziție care să nu plictisească și să țină mereu vizitatorul în priză.

Muzeul păpușilor este un loc ideal pentru copii.

Alt lucru care mi-a plăcut foarte mult a fost turul virtual al castelului. La fel ca în Valletta, am vizionat un filmuleț unde am văzut cum a fost construit castelul și prin ce etape a trecut de-a lungul anilor.

ljubljana de sus

din turnul castelului ljubljana

ljubljana de deasupra

Parcul Tivoli

Sau mai bine spus, pădurea Tivoli. Acesta este un loc liniștit la 15 minute de centru. Poți să te relaxezi înconjurat de natură pe malul lacului. Îți recomand să vizitezi parcul pentru o după masă petrecută printre trandafiri.

parcul tivoli

În drum spre parc ai grijă să nu ratezi frumoasa clădire a operei din Ljubljana.

opera din ljubljana

Opera din Ljubljana

Mâncarea în Ljubljana

Niciun articol nu poate să nu acopere subiectul mâncării. Așa e când ești gurmand… Ca de obicei, îți recomand să încerci preparatele tradiționale. Sunt foarte multe restaurante cu specific italian sau din alte bucătării internaționale, dar nu te lăsa tentat.

Dacă vrei să mănânci cel mai bun wurst (cârnat) din Ljubljana, mergi la Klobasarna. Aici poți să încerci și ciorba tradițioanală slovenă care este delicioasă. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult și desertul numit dumplings sau struklji. Am mâncat varianta tradițională cu brânză dulce, brânză sărată și nuci.

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat și alte tipuri de dumplings  în afară de cele tradiționale. Am mâncat cele mai bune la pavilion Adamic Lundrovo în capătul dinspre podul triplu.

dumplings

Dumplings sau struklji

Cel mai bun gelato din oraș îl găsești la Vigo.

Tu ai fost în Ljubljana? Ce părere ai despre oraș? Ai vizitat alte locuri în afară de noi?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.