Maroc: Drumul către deșert din Marrakech

Marrakech este un loc plin de culori și de arome pe care poţi să îl iubești sau să îl urăști. Totuși, o vizită în Marrakech nu este completă fără o călătorie în deșert. Astfel că noi ne-am început aventura cu drumul către deșert.

Din Marrakech, pentru a ajunge în deșert există două opțiuni:

 1. excursie de 2 zile, 1 noapte în deșertul de lânga Zagora
 2. excursie de 3 zile, 2 nopți în deșertul de lânga Merzouga

Turul Zagora

Este o opțiune perfectă pentru cei care petrec multe zile in Maroc și doresc să ajunga în Sahara. Costă în jur de 50 de euro, depinde cum negociezi (în Maroc orice se negociează) și include:

 • Traversarea Munțiilor Atlas și Tizi Ntichka
 • Vizitarea Patrimoniului Mondial UNESCO Kasbah Ait Ben Haddou
 • Mersul cu mașina de-a lungul Draa Valley
 • Plimbarea cu cămilă peste dunele Zagora și privitul apusului
 • Adăpostirea peste noapte într-o tabără de deșert berber în dunele Zagora
 •  Vizitarea Ouarzazate

Deșertul de lângă Zagora, este un deșert plat, fară dune. Acest lucru este singurul dezavantaj pe care îl are fața de deșertul de lângă Merzouga.

Turul Merzouga

Vrând să vedem adevăratele dune de nisip am ales varianta Merzouga, ce costa în jur de 80 euro.

De dimineață, în jurul orei 07:00, un mini-bus ne-a luat de la Riad pentru a porni în aventura spre deșert. Am început cu traversarea munțiilor Atlas și trecerea Tizi Ntichka pentru a ajunge la Kasbah Ait Ben Haddou.

Kasbah Ait Ben Haddou

Face parte din patrimoniul UNESCO și este locul unde s-au filmat numeroase filme printre care: Gladioatorul, Iisus din Nazaret, Marco Polo, Mumia, Alexander, Babel, Prințul din Persia.

Este un sat turistic, cei mai mulți localnici din zonă trăiesc în case moderne din apropriere, însa 4 familii înca locuiesc aici. Această fortăreață este un exemplu clar de arhitectura estică.

#clouds . . . . . . #travel #traveling #nature #vacation

A post shared by Andrada Patrascu (@aaandrada) on

Ourzazate

Prânzul l-am luat într-un restaurant tipic din Ourzazate, aflat vis-a-vis de Muzeul Cinema. Am avut timp liber pentru a putea vizita orașul și a cumpăra câteva produse tradiționale.

Travel tip: recomand să vă cumpărați eșarfe din bumbac pentru următoarea zi în deșert ce vă vor proteja de vântul puternic.

Râul Dadès 

Ne-am continuat drumul către valea râului Dadès, unde am înnoptat într-un hotel situat lângă râu. Cazarea, cina, micul-dejun sunt incluse în prețul excursiei.

#road to the #desert

A post shared by Andrada Patrascu (@aaandrada) on

 

Sat berber și cheile Todgha

După micul dejun, am pornit pe drumul spre Tinghir. Am vizitat un sat berber și cheile Todgha, după care am avut timp liber pentru masa de prânz.

În sat, o localnică ne-a aratat cum se țes covoarele, la războiul de țesut.

. . . . . . #travel #road

A post shared by Andrada Patrascu (@aaandrada) on

 

Înainte de apus, am ajuns în Erg Chebbi, unde am întâlnit caravana cu cămile.

Despre seara petrecută în deșert vom scrie un alt articol.

De dimineață, am plecat înapoi spre Marrakech, drum ce dureaza aproximativ 9 ore.

Am mai publicat un articol delicios despre aventura noastră în Marrakech, mai exact despre bucătăria marocană și despre ce poți vizita în Marrakech.

 • Andreea

  Buna ziua. Tot citesc de cateva zile despre Maroc, unde ar trebui sa ajung in septembrie si mi-ar placea sa pot merge si in desert.Am vazut ca ati mentionat in articol de doua optiuni de excursii, va rog daca ma puteti ajuta cu cateva informatii: de unde pot cumpara aceste excursii? cum sunt conditiile de peste noapte in desert? este o calatorie in siguranta??(as vrea totusi sa ma intorc acasa).Multumesc

  • Andrada Andrada

   Buna Andreea,Excursiile se cumpara de la agentiile locale sau de la hotel. Cele de la hotel sunt in general putin mai scumpe. In desert dormi in cort. Conditiile sunt acceptabile, similare cu cele de la un hotel de 2*. Ai si varianta de Luxury Glamping cu Jeep privat si conditii de 5* in cort, insa preturile unei astfel de excursii sunt in jur de 500$. Eu nu am auzit sa se rapeasca turisti in Maroc, cred ca sunt destul de sigure. Te vei intoarce acasa!Iti recomand sa faci acesta excursie. Este un must do in Maroc.

 • Camelia

  Buna AndreeaAi primit pana acum vreun raspuns?

  • Andrada Andrada

   Buna,Daca doresti si mai multe informatii ne poti da un mesaj privat pe pagina noastra de Facebook.O zi frumoasa si cat mai multe vacante!

 • Olivia

  Buna,Am si eu doua intrebari: 1. ati luat bagajul cu dumneavoastra in desert sau l-ati lasat la hotel/riad (ati platit cazare pt noptile plecate in desert?) ? noi avem un bagaj de calsa si nu stim ce sa facem cu el. 2. stiti cumva exista plecari zilnic catre desert?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.