strada din medina

Medina: vechea capitală a Maltei

Excursia noastră în Malta continuă, iar astăzi vom explora un oraș plin de istorie, Medina sau Mdina. Orașul este o cetate medievală situată pe vârful unui deal, în mijlocul insulei. Timp de o zi, îți recomand să te plimbi pe străduțele înguste și înflorate și să vizitezi câteva muzee.

Cum ajungem în Medina

Cel mai facil este să iei un autobuz. Acestea sunt destul de dese și rapide. Dacă vrei să verifici în cât timp vin sau din ce stație să îl iei, îți recomand să folosești Google Maps. Totuși, dacă nu vrei să iei transportul în comun, poți să optezi pentru un autobuz de tip hop – on/hop – off.

fereastra si flori in medina

Istorie

Medina are o istorie extrem de îndelungată. Există dovezi arheolegice încă din vremea fenicienilor. Cât timp Malta a fost sub controlul romanilor, împăratul și construit aici palatul. Drept dovadă pentru acest fapt stă Domus Romana. Arhitectura este opera arabilor care au construit cetatea cu ziduri groase și un șanț care să o separe de restul orașului numit Rabat.

Propriu – zis, când vizităm Medina, vizităm și Rabat.

case in medina cu maslini si turisti

arhitectura araba in medina

te plimbi cu caruta in medina

Ce vizităm

Pe lângă plimbările pe care îți recomand să le faci, am câteva sugestii de muzee care te vor ajuta să înțelegi mai multe despre istoria orașului. Noi am cumpărat un bilet pentru trei muzee și o plimbare cu trenulețul ce a costat 9 euro cu reducere pentru studenți. Prețul întreg este de 14 euro.

Muzeul Național de Istorie Naturală

Acest muzeu este situat într-un palat cu influențe baroce din Medina. Aici vei găsi multe informații despre geologia și palenontolgia Maltei, exponate ce ilustrează flora și fauna. Dacă ești interesat de astfel de subiecte, îți recomand să îl vizitezi.

Catacombele Sfântului Paul 

Catacombele sunt cu adevărat impresionante. Acestea sunt un complex de morminte romane interconectate. De-a lungul anilor s-au făcut foarte multe săpături, astfel că acum sunt descoperite destul de multe morminte. La fel ca în Gozo, înainte să vizitezi catacombele, vei intra într-un muzeu. Aici vei afla despre cum s-au făcut săpăturile pentru a descoperi catacombele și despre construcția lor.

Nouă ne-a plăcut foarte mult aici. Nu am văzut un astfel de loc în alte orașe pe care le-am vizitat, astfel că ne-a impresionat.

Domus Romana

În acest muzeu vei afla despre istoria Medinei în timpul ocupației romane. Muzeul este construit în jurul unor case aristrocate unde mai poți admira mozaicurile.

exponat domus romana din medina

Exponat din Domus Romana

Unde mâncăm

Nu avem să îți recomandăm vreun restaurant deoarece ne-am săturat de pastizzi. În Medina am găsit cele mai bune pastizzi din toată Malta într-o pastizzerie mică unde mâncau localnici. Aceasta se află lângă Domus Romana. Mai mult, aici am găsit și dulciuri tradiționale malteze pe care le-am luat la pachet.

adi se plimba pe strazile medinei

Urmărește-l pe Adrian în Medina.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.