Muzeele din Florența

Lectură de 6 minute

Când ne gândim la un oraș ca Florența, aproape toate locurile trebuie văzute și vizitate. Dar trebuie să facem o selecție pentru că timpul nu este nelimitat. Putem să facem acest lucru începând de la preferințele noastre. Vrem să vedem sute de tablouri? Sau vrem să vedem statui? Sau vrem să vedem aparate din anii 1700 cu care se încerca să se creeze vidul? Haide să afli mai multe despre muzeele din Florența!

Biletele la muzeele din Florența

Așa cum ți-am povestit în articolul despre Firenze card, îți recomand să îl cumperi. Dacă nu vrei, îți voi spune cât costă fiecare intrare.

Galleria dell’Accademia

Unul dintre cele mai frumoase dintre muzeele din Florența este această galerie. Biletul costă 12 euro. Îl poți cumpăra online de aici. Ai grijă la taxa de procesare de 6,5 euro. Am petrecut aici aproximativ o oră. Dacă vei sta la coadă, vei petrece cel puțin două ore aici.

Cea mai impresionante creație artistică pe care am văzut-o a fost statuia lui David la Galleria dell’Accademia. Este o statuie cu adevărat impunătoare și care uimește. Într-o cameră alăturată statuii se găsesc foarte multe modele. Sculptorii le foloseau drept model pentru a sculpta în marmură și pentru a se asigura că nu greșesc. În cazul statuii David, Michaelangelo nu a folosit acest model, ci a sculptat în orb.

Galleria dell'Accademia

Galleria degli Uffizi

Această galerie este una dintre cele mai importante și vizitate din Italia. A fost unul dintre primele muzee din lume deschise publicului în 1865. Clădirea a fost construită începând cu 1560 și a fost terminată 21 de ani mai târziu. Inițial a adăpostit arhivele statului. Cu timpul însă camerele sale au fost ocupate de colecțiile de artă ale familiei Medici.

Intrarea costă 12 euro. Taxele de rezervare online mai costă 6 euro. Biletele le găsești aici. Nu îți recomand să îți iei biletele de la fața locului deoarece cozile sunt de cel puțin o oră. La muzeu ma petrecut aproximativ patru ore. Este o galerie imensă, așa că rezervăți ceva timp pentru asta.

Tablourile sunt atât de multe încât este imposibil să le asimilezi pe fiecare în parte, dar am rămas în cap cu două dintre ele. Primăvara lui Boticceli ce este expusă la Galleria degli Uffizi. Tot în acest loc am admirat tabloul Venus of Urbino  pictat de Tiziano. Pe lângă aceste picturi, camerele sunt impresionante!

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

Museo Galileo

Museo Galileo este adăpostit în palatul Castellani care a fost construit începând cu 1574. Exponatele din muzeu au făcut parte din colecțiile private ale familiei Medici. Vei găsi aici mașinării cu care încercau să creeze vidul sau machete cu prezentațiile fetale. Acest muzeu m-a făcut să îmi dau seamă cât de repede a evoluat tehnica și tehnologia în ultimii o sută de ani!

Biletul întreg costă 9 euro, iar cel redus 5,50 euro. Aici nu a fost coadă așa că poți să îți iei biletul de la intrare. Am petrecut la acest muzeu două ore!

Palazzo Vecchio

Dintre muzeele din Florența, palatul situat în piazza della signoria este impresionant! De-a lungul timpului acest palat a adăpostit signoria adică guvernul care conducea Florența și regiunea. Construirea sa a început în 1299 și a fost modificat de mai multe ori în timp.

Aici am trecut prin camerele familiei Medici. Camerele sunt impresionante cu picturi din biblie sau din istoria Imperiului Roman. De asemenea, în camerele palatului a fost semnată declarația de aderare a regiunii Toscana la Italia. Nu uita să urci în turnul palatului! Sunt aproximativ 200 de scări până în vârf. Priveliștea asupra Florenței merită efortul!

Biletul costă 14 euro. Taxa de administrare online este 1,60 euro. Aici am petrecut cam două trei ore.

Palazzo Vecchio

Santa Maria del Fiore

Această biserică este una dintre cele mai frumoase și impunătoare din Florența dominând peisajul. Mai mult, este a treia cea mai mare biserică din lume după cea din Roma și Londra! Actuala biserică a fost construită pe ruinele altor biserici.  Alături de ea se află turnul, Baptistero și muzeul operelor.

Toate merită vizitate! Îți recomand să îți rezervi jumătate de zi pentru a le vizita. Nu uita să îți faci rezervare pentru a urca în domul bisericii și pentru turn. Nu este indicat să le faci una după alta deoarece sunt foarte multe scări.

Biletul pentru tot complexul costă 15 euro. Poți să îl folosești timp de două zile. Aici găsești mai multe detalii.

Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore
Santa Maria del Fiore
Cupola Santa Maria del Fiore 

Pentru a urca ai nevoie de rezervare. Există un  număr limitat de oameni ce pot urca zilnic. Este o ascensiune destul de dificilă așa că îți recomand să mergi dimineața devreme. Priveliștea este absolut minunată și nu trebuie ratată!

Această cupola are o istorie destul de zbuciumată. A durat mult să fie terminată de Brunelleschi. Au fost perioade când construcția era oprită din cauza problemelor politice pe care le avea Cosimo. Mai mult, a durat un timp destul de lung până Cosimo a găsit un arhitect. A fost o cupola greu de proiectat deoarece exista riscul să se prăbușească. Rămâne și astăzi cea mai mare cupola din marmură!

Museo dell’Opera

Aici au fost aduse statuie de pe biserica sau din Baptistero. Vei vedea aici ușile la Pieta sculptate de Michelangelo. Mai mult, am văzut modelul original al domului și cum a fost proiectat de Brunelleschi.

Santa Maria del Fiore

Palazzo Pitti

Acest palat a fost construit de Pitti pentru a concura cu cele făcute de familia Medici. Însă, familia Pitti a dat faliment, iar palatul a fost cumpărat de soția lui Cosimo I. Între palazzo vecchio și acest palat a fost construit un tunel. Tunelul era folosit de familia Medici pentru a ajunge acasă fără să treacă prin mulțime. Tunelul trece pe deasupra ponte vecchio. Cosimo I a cerut ca magazinele de pe ponte vecchio să vândă bijuterii și nu carne.

Astăzi vei găsi acolo mai multe muzee:

  • Galleria Palatina e Appartamenti Reali
  • Galleria d’Arte Moderna
  • Museo degli Argenti
  • Galeria del Costume

Îți sugerez să le vizitezi pe toate! Totuși, nu vizita toate aceste muzee într-o singură zi! Sunt multe exponate (tablouri, vase, sculpturi) și este prea multă informație de acumulat într-o zi. Per total, vei rămâne cu impresia de bogăție!

Am petrecut aici jumătate de zi! Biletul întreg costă 8,50 euro, iar cel redus 4,25 euro. Poți folosi biletul în două zile.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Grădinile Boboli

Dintre muzeele din Florența, grădinile Boboli sunt locul perfect de relaxare! Sunt foarte frumoase și sunt locul perfect să îți petreci o după – masă! Biletul întreg costă 7 euro, iar cel redus 3,50 euro.

Grădinile Boboli

Grădinile Boboli

Grădinile Boboli

Santa Croce

Construcția bisericii a început în 1296. Este un exemplu clasic de arhitectură în stil gotic florentin. Mai mult, aici au fost înhumați Michelangelo și Galileo Galilei.

Biletul întreg costă 8 euro, iar cel redus 6 euro. Detalii aici.

Santa Croce

Palazzo Medici Ricardi

Construcția acestui palat a început în 1444. A fost comandat de primul cel mai important membru al familiei Medici, Cosimo. Arhitectura sa a fost gândită de Donatello. Palatul găzduia la momentul vizitei noastre o expoziție cu obiectele de artă salvate de la inundația din 1950.

Biletul costă 4 euro. Nu este în general coadă, așa că îl poți cumpăra de acolo. Am petrecut aici maxim 30 de minute.

Biblioteca Medicea Laurenziana

Acest loc m-a impresionat mult dintre muzeele din Florența! Familia Medici a construit biblioteca începând cu 1525 sub egida lui Michelangelo. Această a plecat când erau doar zidurile în picioare, iar construcția a fost preluată de alți arhitecți. Biblioteca găzduiește peste 11 mii de manuscripte și 2500 de papirusuri. Este o adevărată comoară a istoriei! Există și camere interactive cu imagini din cărțile vechi! În turul tău vei trece prin sălile de lectură.

Aici nu am stat foarte mult, aproximativ 20 de minute. Biletul costă 3 euro. Îți recomand să iei biletul de 7 euro care include și biserica San Lorenzo.

Basilica di San Lorenzo

Această biserică se află lângă bibliotecă. Înainte de a intra îți recomand să te relaxezi puțin în piața din fața sa. Aici vei găsi mormântul lui Cosimo cel Bătrân. De asemenea, aici se află și ultima lucrare a lui Donatello.

Basilica di Santa Maria Novella

Dintre muzeele din Florența, această biserică și muzeul asociat este cea mai vechi din oraș! A fost construită de Vasari la comanda lui  Cosimo I. Aici vei vedea fresce gotice și renascentiste. Fațada bisericii a fost construită în 1470. Stilul este specific Florenței și are marmură verde. Marmura verde este mai scumpă decât greutatea sa în aur. Altarul principal a fost construit de Filippo Strozzi.

Biletul întreg costă 7,5 euro, iar cel redus 5 euro. Am petrecut aproximativ 30 de minute în această biserică.

Ospedale degli Innocenti

Filippo Brunelleschi a început construcția spitalului în 1419. A trecut prin mai multe faze de construcție. Inițial a fost un orfelinat. Acest orfelinat era susținut de cei mai bogați oameni din Toscana. Era un mod al bogaților de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât ei. Astăzi este un muzeu care celebrează acest lucru. Vei găsi obiecte ale orfanilor care au fost păstrate de-a lungul timpului. De asemenea, institutul care patronează muzeul organizează activități culturale și educative.

Biletul întreg costă 10 euro, iar cel redus 8 euro. Am petrecut aproximativ o oră aici.

Concluzie despre muzeele din Florența:

Da! Muzeele din Florența sunt extrem de multe! În acest oraș minunat se află o bună parte din operele de artă de importanță mondială! Câteva zile nu sunt de ajuns pentru a întelege și vizita cu adevărat muzeele. Cred că este nevoie de mult mai mult timp. Totuși, pentru început acest mini – ghid este de ajuns. Tu ce alte muzee ai văzut? Cum ți s-au părut cele despre care am scris noi? Aștept părerile tale!

muzeele din Florența

  • Dan

    Excelenta prezentare, succint,documentat si instructiv. Multumesc.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.