Szeged

Obiective turistice în Szeged

Lectură de 3 minute

Am petrecut câteva zile minunate la Szeged timp în care am vizitat micul oraș din Ungaria. Haide să afli ce poți să vizitezi în Szeged și de cât timp ai nevoie!

Cât stăm

Pentru a vizita la pas Szeged, două zile sunt de ajuns. Noi am stat 4 zile, însă am petrecut ceva timp și la băi. În scurt timp îți voi povesti mai multe despre această experiență minunată.

De ce Szeged

Ce ne-a plăcut foarte mult în Szeged? Centru vechi care este în cea mai mare parte pietonal! De asemenea, clădirile sunt renovate. Astfel, ai impresia că faci o călătorie în timp! Ai grijă dacă vii cu mașina deoarece trebuie să plătești parcarea de luni până sâmbătă de la 8 la 18. Mai mult, se numește city of sunshine întrucât are cele mai multe zile însorite din an! Noi am prins o zi minunată chiar în decembrie!

Scurtă istorie a orașului Szeged

Orașul de pe malul Tisei a fost locuit încă din Antichitate. Se consideră că Atilla s-a stabilit inițial în apropierea orașului. Primele dovezi ale existenței Szeged – ului apar în secolul II AD când a fost stabilit un post de schimb comercial roman. În timpul invaziei mongolilor, orașul a fost distrus.

În timpul lui Ludovic I al Ungariei, Szeged-ul a devenit cel mai important oraș din sudul țării. Cu timpul, așezarea a crescut și a prosperat. A devenit un mare centru universitar, fiind deschisă o școală de gramatică încă din 1721.

Szeged-ul este celebru deoarece se consideră că aici au fost omorâte cele mai multe vrăjitoare. În 1728 treisprezece vrăjitoare au fost arse pe rug.

Orașul a fost inundat în 1879. Astfel, cea mai mare parte a fost reconstruită și renovată de-a lungul timpului.

Domul din Szeged

Domul este cea mai impresionantă clădire din oraș! Biserica a fost construită după inundația din 1879 la decizia locuitorilor. Este a patra biserică ca mărime din Ungaria. Mai mult, este construită folosind o combinație de stiluri printre care se numără cel roman, gotic și bizantin. Intrarea în biserică este gratis! Îți recomand să intri pentru că este diferită față de multe pe care le-am văzut până acum. Mai mult, se poate urca în turnul bisericii. Costă aproximativ 2000 HUF adică 30 RON.

Lângă domul din Szeged se află turnul Domotor. Turnul este cel mai vechi monument din Szeged. Reprezintă rămășițele fostei biserici ce a fostă ridicată în secolul IV. Astăzi este folosit pe post de capelă pentru botez.

Domul din Szeged

Domul din Szeged

Piața Domului

Piața principală din Szeged este la fel de mare ca piața San Marco din Veneția! Nu rata ceasul muzical din clădirea situată vis-a-vis de dom! Ceasul funcționează din 1936 fiind inaugurat cu ocazia Jocurilor Teatrului în Aer Liber. Pornește de două ori pe zi la ora 12,15 și 17,45.

Pe timpul iernii în piața domului este amenajat un târg de Crăciun și locuri de joacă pentru copii.

Domul din Szeged

Piața Szechenyi și primăria

Un loc minunat din oraș este piața Szechenyi și clădirea primăriei! Aici s-au aflat pereții de vest ai cetății medievale. După inundația din 1879, pereții au fost demolați și spațiul a rămas liber fiind construit un parc. Pe timpul iernii, aici este amenajat un târg de Crăciun. Îți recomand să încerci o ciocolată caldă pentru a te încălzi!

Vis-a-vis de parc este situată primăria. Construită în stil neobaroc, a fost inaugurată în 1883. Primăria se poate vizita cu programare.

primăria Szeged

Piața Dugonics

Aici este locul ideală să te relaxezi! Piață poartă numele lui Andras Dugonics. Acesta a scris primul roman în limba maghiară. Aici vei observa universitatea. Szeged este un oraș universitar foarte importanta. Se află cea mai bună facultate de medicină din Ungaria. De asemenea, vei observa și fântâna arteziană construită cu ocazia centenarului inundației din 1879.

Poarta Eroilor

Poarta Eroilor

Piața martirilor din Arad

A fost construită în onoarea celor treisprezce generali executați la Arad. În mijlocul pieței se află statuia lui Ferenc Rakoczi al II lea.

Casa neagră

Construită în 1857 în stil neogotic, casa adăpostește expoziția permanentă de cultură și istorie. Fii atent deoarece la etaj vei vedea piesele de mobilier originale!

Palatul Reok

Minunata clădire în stil Art Noveau a fost construită în anul 1907. Observă ornamentele! Aici este centrul artistic regional.  Este folosit pe post de galerie de artă.

Palatul Reok

Mai mult, dacă mergi în Szeged în decembrie te vei putea bucura de piața de Crăciun de aici. Încălzește-te cu un vin fier sau îndulcește-te cu o plăcintă tradițională sau cu bomboane de ciocolată.

piața de Crăciun Szeged

piața de Crăciun Szeged

piața de Crăciun Szeged

piața de Crăciun Szeged

Tu ai fost în Szeged? Ce alte obiective turistice ai mai vizitat? Așteptăm părerile tale despre Szeged și articolul nostru.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.