Tel-Aviv

Lectură de 3 minute

Tel -Aviv este cel mai modern oraș din Israel. Tel-Aviv a fost construit la Nord de vechiul oraș port Yafo în anul 1909. Sunt multe obiective turistice pe care poți să le vizitezi pentru a descoperi orașul. Mai mult, trebuie să ai câteva informații înainte de a organiza o călătorie în Israel. Aceste lucruri le-am descoperit o dată ce am ajuns acolo.

Informații utile despre pașaport și bani

Pentru a intra în Israel ai nevoie de pașaport. Este bine să ai cu tine biletele de avion și rezervarea de la hotel printate. La intrarea și la ieșirea din tară, în vama iți vor controla actele. Vei fi întrebat de ce ai ales să vizitezi Israelul, dacă ai prieteni sau rude aflate aici. La ieșire, vei fi întrebat cum ți-ai petrecut timpul.

Toate persoanele cu care am interacționat în Tel-Aviv vorbesc cursiv engleză. Așa că nu vei avea probleme în a cere sfaturi ori în a comanda la restaurant.

În ceea ce privește banii, poți avea la tine euro sau dolari. Vei găsi ușor o casă de schimb valutar pentru a cumpara shekeli. Am vazut chiar și case de schimb unde puteai cumpara direct din lei. Totuși, iți recomand să ai ori euro ori dolari.

1 RON = 0,9 ILS

Trebuie să ții cont că sâmbăta nu se lucrează iar unele magazine pot fi închise.

Transportul de la aeroport

Pentru a ajunge de la aeroport în centrul poți lua taxi, care este în jur de 100-150 ISL (depinde de locația unde stai). Altă variantă este trenul. Se ia din aeroport și costă 13 ISL. De la stația de tren până în zona unde stai poți lua autobuze ce sunt în jur de 6ISL.

Dacă este sâmbătă ai grijă pentru că nu circulă autobuzele normale. Circulă doar microbuze ce costă 8 ISL.

Când mergem?

Dacă vrei sa vizitezi cât mai mult iți recomand să mergi între mijlicul lui octombrie și începutul lui decembrie sau între martie și mai.

Noi am fost la începutul lui septembrie. Temperaturile au fost cam de 30 de grade. Este vremea perfectă pentru plajă. Însă, din cauza umidității și căldurii te poți plimba înainte de ora 11:00 sau după ora 16:00.

Ce vizităm?

Jaffa sau Yafo

strazi in Jaffa

jaffa

jaffa

Este un vechi oraș – port care se presupune a fi cel mai vechi port. Este cel mai mare punct turistic din Tel-Aviv. Aici te poți plimba pe straduțele înguste sau în Portul Jaffa. Poți admira turnul cu ceas sau biserica Sfântul Petre. Din Parcul Abrasha poți avea o vedere de ansamblu asupra Tel-Avivului.

biserica Sf petre

biserica Sfântul Petre

jaffa turn cu ceas

turnul cu ceas

jaffa Parcul Abrasha

telefon-aviv vedere

Ia o pauză pentru o cafea la Basma Coffee.

cafeneaua basma

Plaja Tel-Aviv

Este o plajă întinsă cu nisip fin cu multe baruri, gelaterii și restaurnte pe plajă. Un șezlong costă 12 ILS, o umbrelă 6 ILS iar un scaun tot 6 ILS.

telefon-aviv plaja

Piața Carmel 

Este un târg aglomerat unde iți vei găsi tot ce iți dorești, de la măncare la haine și accesorii. Localnicii vin pentru a cumpăra măsline, nuci, vegetale, pâine proaspătă sau baclava.

Tel-Aviv Piața Carmel 

Tel-Aviv Piața Carmel 

Tel-Aviv Piața Carmel 

Tel-Aviv Piața Carmel 

Tel-Aviv port și marina

Aici găsești multe magazine și restaurnate aflate în hangare dar și un târg de antichitați.

Tel-Aviv marina

Boulevardul Rothschild 

Este cea mai populată stradă fiind proiectata cu spații publice și grădini. Strada este perfectă pentru o plimbare seara. Cu siguranță vei găsi un bar unde să bei ceva sau un restaurnat unde vei mânca bine.

Iți recomand Le Speak Easy un rooftop ce îl vei găsi ușor pe bulevard.

Tel-Aviv Boulevardul Rothschild 

Tel-Aviv Boulevardul Rothschild 

Tel-Aviv Boulevardul Rothschild 

Sarona

Un complex de case renovat recent ce a fost colonie germană. Găsești magazine de tip boutique, galerii de artă, cafenelele, restaurante și baruri. Deschis la începutul anului 2014, Sarona și-a câștigat rapid reputația ca fiind una dintre cele mai frumoase locuri din Tel Aviv. Complexul este în continuă extindere.

Sarona Market este o piața cu multe localuri unde poți mânca.

Tel-Aviv sarona

Tel-Aviv sarona

Tel-Aviv sarona

Tel-Aviv sarona

Tel-Aviv sarona

Tel-Aviv Sarona Market

sarona market

The Gelato Factory în Sarona Market

Observatorul Azrieli

Biletul pentru a urca la etajul 49 al zgârie norului costa 22 ILS. Pentru a ajunge la observator: intrați în mall-ul Azrieli, mergeți la etajul al treilea, apoi vă apropiați de un birou. Ți se va cere să plătești și apoi vei fi direcționat către ascensoare.

Observatorul are și un restaurant. Dacă vei comanda un fel principal nu va fii nevoie să plătești intrarea.

Observatorul Azrieli

Observatorul Azrieli

Observatorul Azrieli

Unde mâncăm în Tel-Aviv

Lechem & Co este una dintre cele mai bune brutării din Tel-Aviv. Îți poți lua micul dejun împreună cu o cafea rece.

Lechem & Co Tel-Aviv

Lechem & Co Tel-Aviv

Agadir Burger se află lângă piața Carmel. Se spune că aici vei mânca unul din cei mai buni burgeri din lume.

Pasta Basta aflată tot lângă piața Carmel este locul unde vei mânca unele din cele ma bune și ieftine paste din Tel-Aviv. Iți poți alege singur tipul de paste, sosul și ce ingrediente să conțină pastele pentru a fi pe gustul tău.

pasta basta

Meat Bar Burger este în piața Sharona. Poți alege între burger și cheesburger acompaniat sau nu de cartofi prăjiți.

Tel-Aviv Sarona Market meat bar burger

Gelateria Sicilliana, dacă iți este dor de un gelato, ai găsit locul ideal unde poți savura o înghțată tipic siciliană.

Concluzie

Tel-Aviv este un oraș diferit, dar merită vizitat. Prețurile sunt puțin cam ridicate. La o masă vei plăti în jur de 60-70 ISL pentru un fel principal. Cazarea la un hotel acceptabil este în jur de 100 euro/noapte.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.