trieste

Trieste

Lectură de 2 minute

Trieste este un oraș din nordul Italiei, fiind situat foarte aproape de granița cu Slovenia. Este un oraș cu multe influențe austriece, dar cu mâncare și vibe italian. Haide să descoperi mai multe!

Puțină istorie

Trieste a fost locuit încă din Antichitate. Începând cu 1382 și până în 1918 a fost sub stăpânirea Imperiului Habsburgic. Acest lucru se observă foarte bine în arhitectura orașului. A fost un port prosper la marea Mediterană. Astfel a devenit unul dintre cele mai mari orașe din imperiu. La câțiva kilometri de oraș Maximilian a construit castelul Miramare.

Astăzi, Trieste este unul dintre cele mai bogate orașe din Italia situat în provincia autonomă Friuli – Venezia Giulia.

Când și cât vizităm Trieste

Temperatura în luna august a fost acceptabilă. Am prins și câteva ore cu ploaie, dar nu ne-a deranjat. Ai grijă deoarece poți simți un discomfort din cauza umezelii.

Noi am stat trei zile, timp în care am vizitat și împrejurimile. Am fost la castelul Miramare și la Grotta Gigante.  Dacă vrei să explorezi muzeele, îți sugerez să îți rezervi ceva mai mult timp.

trieste de departe

Unde stăm

Noi am stat în acest apartament perfect pentru două persoane găsit pe airbnb. Dacă vrei ceva mai stilat, poți găsi foarte multe hoteluri pe booking.

in trieste la pas

trieste de departe

Centrul orașului Trieste

Evident, Trieste trebuie explorat la pas. Nu este un oraș foarte mare, astfel că într-o zi vei putea parcurge tot orașul.

Îți sugerez să începi cu o plimbare în port. Vei trece pe lângă Canal Grande. În capătul canalului se găsește biserica Sfântul Anton. 

Apoi oprește-te în Piazza Unita d’Italia. Această piața este centrul orașului. În centrul pieței vei observa fântâna celor patru continente. Această fântână este împrejmuită de mai multe clădiri. Prima clădire din stânga este palatul guvernului. Actualmente adăpostește prefectura. Lângă palatul guvernului vei observa palatul Stratti.  În centrul pieței, cu fața spre mare, vei observa Palazzo del Municipio unde se află primăria.

piazza del unita d italia

palatul guvernului

Palatul guvernului

palazzo del municipion si fantana celor patru continente trieste

Pallazo del Municipio și fântâna celor patru continente

Următoarea piața pe care trebuie s-o vizitezi este Piazza della Borsa. Aici vei vedea vechea bursă care dă impresia unui templu antic. Apoi, poți merge pentru a vedea teatrul roman. Acesta s-a păstrat destul de bine.

bursa din trieste

Bursa din Trieste

teatrul roman din trieste

Teatrul Roman

Colina San Giusto

Colina San Giusto este considerată centrul istoric al orașului Trieste. Vei avea ceva de urcat pentru a ajunge la ea. Priveliștea asupra orașului merită efortul!

trieste

Trieste de la înălțime

Este considerată centrul istoric al orașului deoarece este cea mai veche parte din oraș. Aici vei găsi castelul San Giusto care poate fi vizitat. Dacă vei mai merge puțin vei da de biserica San Giusto. Intrarea este gratuită.

castelul san giusto

Castelul San Giusto

Unde mâncăm

În Piazza della Borsa oprește-te la Trattoria Caprese. Am mâncat niște paste cu scoici delicioase!

paste cu scoici in trieste la trattoria caprese

la trattoria caprese in trieste

La desert am mâncat un gelato de la gelateria Marco. În general nu testez gelaterii noi pentru că am deja aromele mele preferate. Însă această gelaterie a fost cu adevărat o supriză, iar gusturile au fost delicioase!

Pentru o cafea delicioasă și un covrig triestino mergi la Caffe degli Specchi!  Prețurile sunt un pic cam mari, dar gustul merită spre deosebire de dezamăgirea din Veneția.

Tu ai fost în Trieste? Așteptăm părerile tale despre oraș și despre articol!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.